HAMMADDE ALIM VE KABUL
Satınalma departmanı tarafından, üretimin talebi doğrultusunda, gerekli araştırma yapılarak şirketin koymuş olduğu kalite standartlarına uygun olan hammadde satın alınır ve işletmeye sevki sağlanır.
Hammadde işletmeye ulaştığında otomatik numune alma cihazıyla( otomatık sonda ) kamyon üzerinden değişik noktalardan numune alınır ve bu numuneler karıştırılır. Numunenin fiziksel ve kimyasal analizi yapılır. Standartlarımıza uygun ise gelen hammadde uygun depolara alınır. Hammadde depoya indirilirken ikinci kez numune alınır ve tekrar fiziksel ve kimyasal analizi yapılır.
LABORATUAR VE KALITE KONTROL
Beyza grup şirketinin, işletme bünyesinde bir laboratuar ve personeli mevcuttur. Laboratuarlarımız hammaddelerin kabullerinde, standartlarımıza uygunluğunu kontrol etmesi dışında hammaddelerin stoklanış şekilleri, stokta kalma süreleri, stoklardaki hammaddelerin durumları kullanılış şekli ve miktarları konusundada işletmeye yardımcı olmaktadır. Bunun dışında ayrıca yem üretiminin her aşamasında yemden numune alarak kalite standartlarına uygunluğunu kontrol etmekte, standart dışı ürünlerin tesbitinde de yardımcı olmaktadır. Müşterilerimize giden ve stoklarda bulunan her ürünün bir numunesini ayrıca laboratuar ortamında 1 ay muhafaza etmektedir. Stoklara alınan ürünün stoklarda saklanış şekli, süresi ve ürünün durumu konusunda sürekli kontrol yapmakta ve işletmeye rapor etmektedir. Hammadde ve ürün dışında çuval, etiket, iplik, premiks, palet, makinaların genel durumu, depoların genel durumu ve temizliği, işletmenin genel durumu, ve operator ve işçilerin eğitimleri konusunda da işletme ile birlikte çalışmakta ve standartlarımıza uygun ürünün elde edilmesinde büyük rol almaktadır.
HAMMADDE STOK VE KULLANIMI
Hammadde stok alanlarındaki ve hammadde depolarındaki dökme ve çuvallı hammaddeler üretimde kullanılmak üzere hammadde operatörü tarafından kepçe ve taşıyıcılar vasıtasıyla dozaj depolarına çekilir. Dozaj depolarındaki doluluk min. %30 olmak üzere sürekli beslenir.
DOZAJLAMA VE ÖĞÜTME
Dozaj depolarına alınan hammaddeler dozaj kantarında dozajlama bilgisayarı tarafından, bilgisayara girilmiş olan formüldeki miktarlar oranında otomatik olarak sırasıyla tartılarak alınır. 4 tonluk partiler halinde hazırlanan ve tartımı tamamlanmış olan ürün taşıyıcılar vasıtasıyla önce mıknatıstan geçirilir ve içinde olabilecek metal parçalardan arındırılır daha sonra değirmende öğütülerek taşıyıcılar vasıtasıyla miksere gönderilir.
KARIŞTIRMA VE PELETLEME
Değirmende öğütülen ürün miksere geldikten sonra mikserde 4 dakika karıştırılır bu karışım sırasında toz ve sıvı olmak üzere premiks ve yağ karıştırılır. 4 dakika dolduğunda ürün eğer büyükbaş hayvan yemi ise melas mikserine gönderilir. Melas mikserinde ürüne melas katılır. Ürün toz olarak imal edilecekse buradan mamul depolarına gönderilir. Ürün pelet veya granül olacaksa pellet ünitesine gönderilir. Burada ürün kondisyonerde buharla işleme sokularak tavlandırılır ve pellet presinden geçirilerek pelet formu aldırılır. Pelet halindeki ürün soğutucuya gönderilir.
Soğutucuda bir sure soğutulan ürün pellet formunda isteniyorsa doğrudan mamul depolara gönderilir. Ürün granül formunda isteniyorsa krambl makinasında kırılır ve daha sonra mamul deposuna gönderilir.
PAKETLEME VE YÜKLEME
Mamül depolarında hazır olan ürün 50 kg'lık partiler halinde paketleme kantarında tartılarak, çuvallanır ve kamyonlara yüklenerek müşteriye sevk edilir veya çuvallı olarak stoğa alınır.