Firmamızda üretilen yemlerin kalitesini güvence altına almak amacıyla oldukça titiz bir kalite kontrol ve laboratuvar kontrol sistemi kullanılmaktadır. Toplam 2 yem fabrikasının herbirinde aynı yeterlilik ve kalitedeki ekipmanlarla donatılmış 2 laboratuvarımız bulunmaktadır. Laboratuvarlarımızda çalışan 3 kişi, bir laboratuvarlar elemanı, bir de Kalite Kontrol elemanı denetiminde aynı standartları tüm fabrikalarda kullanmaktadır. Yemlerin en önemli kısmını oluşturan hammaddelerin (mısır, buğday, arpa, çavdar, ayçiçeği küspesi, kepek, vb.) kontrolünde, fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki temel kontrol sistemi vardır.
Yapılan kontrolleri ve nedenlerini aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz.
- Satınalma departmanı tarafından ilgili fabrikalara sevk edilen her hammaddenin her kamyonundan numuneler alınarak renk, koku, yabancı madde, yabani tohum ve hammaddenin kendisine özgü özelliklerini temsil etmeyen kırık ya da zarar görmüş tane içerip içermediği kontrol edilmektedir.
Özellikle mısır gibi kullanımı yoğun olan hammaddelerde hızlı nem tayin metodları ile nem oranı tesbit edilmektedir. Bunun yanında, ilgili hammadde stoklarımıza girmeden aflatoxin içerip içermediği laboratuvarlarımız tarafından kontrol edilmekte, eseri miktarda bu toksini içeren ham maddeler reddedilmektedir.
Nem: Nem oranı ham maddelerin depolama koşullarına dayanıklılığı ve küf vb. zararlılarla kirlenme riski açısından önem taşımaktadır.
Aflatoksin: Doğada 200 üzerinde çeşidi tesbit edilmiş mikotoksinlerden biri olan aflatoksinler belli miktarda hayvanlar tarafından tüketildiğinde büyüme performanslarını etkilediği gibi, her hangi bir işlemle ortadan kaldırılamadığı için dolaylı olarak son tüketicilere kadar varlığını koruyabilmektedir. Bundan dolayı sıkı kontrolü hayvan sağlığı için olduğu kadar insan sağlığı açısından da önemlidir. Her ne kadar aflatoksinler özellikle tek mideliler grubundaki kanatlılar için daha tehlikeli olarak değerlendirilse de, süt sığırları tarafından tüketildiğinde hayvanların vücudunda metabolize olarak aflatoksin M1’e dönüşmekte, bu da süt ile vücuttan atılmaktadır. Bu toksin tabiattaki en kanserojen maddelerden biridir. Firma olarak bu konuda son tüketicinin sağlığını koruma adına maksimum hassasiyeti gösteriyoruz.
- Fiziksel kontrolünde her hangi bir olumsuzlukla karşılaşılmayan hammaddeler besin maddesi oranlarının belirlenen standartlarda olup olmadığının tesbiti amacıyla analiz edilmektedir.
- Stok alanlarına alınan ham maddeler stoklandıkları süre içerisinde periyodik kontrolleri yapılmakta, bu şekilde ham maddenin kalitesinde zamana bağlı kayıpların önüne geçilmektedir. Bu amaçla yapılan en önemli uygulama “ilk giren ilk çıkar” modelinin kullanılmasıdır.
- Bunun yanında sektörde kalitelerini ispatlamış ve bunu belgeleyebilen firmalarla alışveriş yapılması ürünlerimizin kalitesinin kontrolü adına uygulanan yöntemlerden biridir.